Den som håller hela lagen men bryter mot ett enda bud är skyldig till allt.
Jakobsbrevet 2:10
Känner du till den grekiska myten om Sisyfos? Om du har sett TV-programmet Mästarnas Mästare, har du åtminstone sett hur tidigare idrottsstjärnor kämpar med att vara först med att få upp en tung boll i en brant backe. I den tävlingen finns det en vinnare – och alla deltagare kommer till slut upp med bollen. Men det gjorde aldrig Sisyfos. Han dömdes av gudarna att rulla upp en sten för ett berg, men varje gång han nästan nådde toppen rullade stenen ner igen. Han fick börja om – om och om igen. Sisyfos var dömd till en evig strävan utan slut och utan vila.
Sisyfos är en bild av oss människor när vi i egen kraft försöker nå upp till lagens krav. Det märkliga är att vi någonstans inser detta – och ändå har vi en tendens att fortsätta vår strävan.
Om någon skulle komma till Jakob och säga: ”Jag har ändå följt sju av de tio budorden. Det borde väl ändå vara godkänt?”, skulle Jakobs svar vara: ”Underkänt!” Det räcker inte att hålla 7 av 10 bud. Inte ens 9 av 10. Ja, inte ens 10 av 10 – om det bara sker under en kort stund. För kravet är inte tillfällig lydnad, utan fullkomlig lydnad under hela livet. Och det handlar inte bara om lydnad till lagens yttre föreskrifter – som att inte mörda – utan också till lagens inre föreskrifter: att inte ens bli vred på sin broder eller kalla honom dåre (Matt 5:21–25). Att ha exemplarisk lydnad i allt annat, men sedan vredgas mot vår broder, innebär inte ett litet snedsteg – utan gör oss skyldiga inför hela lagen.
Det är då vi borde inse att det är omöjligt att helt lyda Guds lag. Men ändå fortsätter vi att sträva. Vi är som Sisyfos, som gång på gång försöker ”rulla upp lagens tunga krav” – bara för att se stenen rulla ner igen och tvingas börja om. En evig strävan. En oerhört uttröttande strävan. En förbannad strävan.
Det hjälper inte att människan idag försöker frigöra sig från Guds bud och lagens krav och istället stolt utropar sin fantastiska frihet. Problemet kvarstår. Människan är expert på att hitta nya lagar, nya krav, nya ideal och förväntningar som man måste leva upp till. Är det inte lagens krav, så är det mina egna. Eller andras. Samhällets. Eller sociala mediers. Vi är oerhört uppfinningsrika i att hitta ”nya stenar” att rulla upp för backen – och samtidigt ständigt kämpa med känslan av otillräcklighet eftersom vi aldrig når upp. Det är inte konstigt att människor idag mår så dåligt, när det finns fler plattformar än någonsin att jämföra sig på som bara ökar känslan av otillräcklighet.
Vad är då vägen ut ur denna förbannade strävan att knuffa stenar upp för berget? Lika lite som lösningen är att försöka ännu hårdare, är det att intala sig själv: ”Jag duger som jag är.” För skulden över att inte nå upp till kraven finns ändå kvar och försvinner inte.
Nej, vägen ut ur hamsterhjulet – ur ”Sisyfossträvan” – är att först inse att ingen människa blir rättfärdig genom laggärningar. Tvärtom: de som håller sig till laggärningar är under förbannelse (Gal 2:16; 3:10). Helt enkelt: att ge upp den ständiga strävan och vända om från mina egna tafatta försök att räcka till.
För att sedan omfamna den rättfärdighet som endast ges som en gåva – genom tron på Jesus Kristus. För han har ”friköpt oss från lagens förbannelse genom att bli en förbannelse i vårt ställe” (Gal 3:13). Han levde ett liv i fullkomlig lydnad till Guds lag och på korset bar han skulden för all vår olydnad till samma lag. Han rullade, så att säga, stenen hela vägen upp – för att befria oss från vår ständiga strävan och skänka oss verklig vila — frid med Gud.
Motsatsen till laggärningar är tro – att med tomma händer ta emot den fullkomliga och enda rättfärdighet vi behöver för att bli försonade med Gud genom Jesus Kristus. Det är endast så vi kan finna verklig vila från alla krav som ständigt sköljer över oss.
Hans nåd är nog. Och den räcker i evighet.
Om jag strävar aldrig så,
räcker ej min kraft ändå
till att lyda helt din lag,
leva helt till ditt behag.
Din försoning står dock kvar,
blott i dig jag frälsning har.(A M Toplady 1776)