Bekymra er alltså inte för morgondagen, för morgondagen bär sitt eget bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga.
Matteus 6:34
Har du lätt för att oroa dig och bekymra dig?
Vi är olika som människor när det gäller oro och bekymmer. Vissa av oss har en större benägenhet att fastna i oro – problemen växer sig gärna större – medan andra ser ljusare på tillvaron. Vi oroar oss för olika saker: en del har en djup oro för pengar men bekymrar sig sällan om vad som sker i världen i stort, medan andra känner tvärtom. Vi är helt enkelt olika. Men en sak är säker: ingen av oss är helt befriad från oro. Den kommer till oss förr eller senare, i större eller mindre utsträckning. Frågan är: vad gör vi med oron när den griper tag i oss?
En stor del av vår oro handlar inte om det som ligger precis framför oss, utan om framtiden. Vi oroar oss över tänkbara och otänkbara scenarier – sådant som både kan hända och kanske aldrig händer. Ju mer vi tänker på allt detta, desto större blir oron och vi blir modlösa. En väg ut ur detta är att lyssna till Jesu uppmaning: att inte bekymra sig för morgondagen, utan lita på att Gud tar hand om den. Och i stället, i varje stund, be om Guds kraft för just den dagen. Vi kan bli så förlamade av tanken på morgondagen att vi glömmer att be om nåd och kraft för idag.
Där har Lina Sandells sång Blott en dag varit till stor hjälp för mig, en påminnelse om Jesu ord och om att just göra detta. Vi får göra som hon uttrycker det i sången:
”Morgondagens omsorg får jag spara, om än oviss syns min vandrings stig.”
Och lita till Guds löfte:
”Som din dag, så skall din kraft ock vara.”
Vi får ta just en dag, ett ögonblick i sänder. Vi behöver inte låna från morgondagen – varken oro eller kraft – utan får be Gud om styrka och ork för varje ny dag. För när allt kommer omkring vet vi inte ens om morgondagen kommer.
Lina Sandells sång förekom första gången i tidningen Korsblomman. Tillsammans med texten fanns en berättelse om ett gammalt väggur som plötsligt stannat. Urtavlan gör en grundlig undersökning och kommer fram till att felet är att pendeln har slutat slå. Pendeln förklarar att han inte orkade mer – han hade räknat ut att han måste svänga fram och tillbaka 86 400 gånger på ett dygn. Urtavlan föreslår då att pendeln bara försöker slå sex gånger. Det gör han, men säger att det inte är de sex eller sextio gångerna som är problemet – utan de sex miljoner.
Urtavlan undrar då om det inte är själva tanken på allt arbete – och inte arbetet i sig – som orsakar så stor oro:
”Fastän du i ett ögonblick kan tänka dig de miljoner varv du har att gå fram och tillbaka, fordras likväl endast ett varv i sänder av dig. Och hur ofta du än har att gå samma väg fram och åter, skall du dock alltid ha ett ögonblick för varje gång”, menade urtavlan. Pendeln erkänner sanningen i det och återgår sedan till sitt tålmodiga arbete.
Lina sammanfattar:
”Med blicken riktad mot en kommande tid, och alla de svårigheter den kan medföra, frestas vi emellanåt att tappa modet. Ofta är det inte så mycket tanken på enskilda svårigheter, som gör oss oroliga, snarare summan av alla bekymmer, arbete, slit eller lidande och frestelser, som vi i tankarna ser resa sig allt högre omkring oss. ”Hur ska jag klara av alla dessa svårigheter?” heter det då… Vi bekymrar oss för morgondagen innan den ännu har kommit. Ändå har Herren Jesus själv sagt: ”Var dag har nog av sin egen plåga”. O, vilken dårskap att pålägga det nuvarande ögonblicket med det kommandes tyngd! Vi skall inte ta mer än en dag, en timme, en stund i taget för var dag mottar vi ny nåd, ny kraft, ny hjälp.”
Lyssna gärna till Carolas skiva Blott en dag med Lina Sandell här.
(Berättelse och citat hämtat ur Lövgren: Psalm- och sånglexikon, Gummessons 1964, sp. 605f.)
Blott en dag, ett ögonblick i sänder,
vilken tröst, vad än som kommer på!
Allt ju vilar i min Faders händer.
Skulle jag, som barn, väl ängslas då?
Han som bär för mig en faders hjärta,
han ju ger åt varje nyfödd dag
dess beskärda del av fröjd och smärta,
möda, vila och behag.
Själv han är mig alla dagar nära,
för var särskild tid med särskild nåd.
Varje dags bekymmer vill han bära,
han som heter både Kraft och Råd.
Morgondagens omsorg får jag spara,
om än oviss syns min vandrings stig.
”Som din dag, så skall din kraft ock vara”,
detta löfte gav han mig.
Hjälp mig då att vila tryggt och stilla
blott vid dina löften, Herre kär,
ej min tro och ej den tröst förspilla
som i Ordet mig förvarad är.
Hjälp mig, Herre, att vadhelst mig händer
taga ur din trogna fadershand
blott en dag, ett ögonblick i sänder,
tills jag nått det goda land.(Lina Sandell 1865)