“Min nåd är nog för dig, för min kraft fullkomnas i svaghet.” Därför vill jag hellre berömma mig av min svaghet, för att Kristi kraft ska vila över mig.
2 Korintierbrevet 12:9
Varje gång jag letar efter sånger till söndagens gudstjänst påminns jag om den otroliga sångskatt – många gånger tyvärr bortglömd – som vi har i vår psalmbok. Sånger till bredden fyllda av bibliska sanningar som skänker tröst, uppmuntran, utmaning och korrigering. Jag påminns om den oerhörda betydelsen av att inte bara läsa eller förkunna Guds ord, utan också att sjunga det – till oss själva och till varandra i församlingen. Vi behöver, likt David, ständigt påminna vår själ om det vårt huvud känner till, men som hjärtat så lätt glömmer (Ps 103:1–ff).
En tid framöver tänker jag därför i veckobreven stanna upp vid några av våra psalmsånger. Jag börjar med sånger av kanske vår mest älskade psalmförfattare: Lina Sandell. Hon som, genom Guds nåd, skänkt oss några av de mest älskade och trösterika sångtexterna vi har. Denna vecka vill jag ge en kort historisk bakgrund, eftersom hennes liv så tydligt ger ljus till varför hon skrev de sånger hon gjorde.
Lina Sandell (1832–1903) växte upp i Fröderyd i Småland, ett par mil sydväst om Vetlanda, där hennes pappa – Jonas Sandell – var kyrkoherde. Hon visade tidigt ett starkt intresse för att läsa och lära sig saker. Pappan blev hennes lärare, och hon hade en egen plats i hans arbetsrum. Hon var särskilt begåvad i språk och visade även ett tidigt intresse för teologi. På det sättet mognade hon andligt redan som ung.
Lina kämpade med olika sjukdomar under stora delar av sitt liv. Under en period i barndomen var hon nästan helt sängliggande, och många trodde att hon inte skulle överleva. När hon var 26 år gammal, under en båtresa på Vättern, föll hennes far plötsligt överbord och drunknade – mitt framför hennes ögon. Denna tragiska händelse, tillsammans med den ständiga kampen med sjukdom och kroppslig svaghet kom att prägla och forma hennes sånger på ett tydligt sätt.
Våren 1861 flyttade Lina till Stockholm. Några år senare, 1867, gifte hon sig med köpmannen och riksdagsledamoten Oscar Berg. Därför kallas hon ibland Lina Sandell Berg, även om hon själv aldrig använde dubbelt efternamn utan enbart makens.
Efter flytten till Stockholm började hon arbeta inom Evangeliska Fosterlands-Stiftelsen (EFS) med skrivande i olika former. Hon skrev både sånger och texter för barn och vuxna, för söndagsskolor och olika tidskrifter. Hon var även redaktör vid makens bokförlag och en tid för EFS-tidningen Barnens vän. När hon var 20 år hade hon redan skrivit 100 dikter, och vid livets slut uppgick antalet till omkring 1700 sånger och dikter.
Två betydelsefulla samarbeten för Lina var med Carl Olof Rosenius, en av EFS grundare, och med Oscar Ahnfelt, sångare och tonsättare. Rosenius blev något utav en teologisk mentor för henne. Mycket av hans förkunnelse om Guds nåd, rättfärdiggörelse genom tron och frälsningsvisshet kom till uttryck i hennes sånger. Ahnfelt komponerade melodier till många av hennes texter – bland annat klassiker som “Blott en dag” och “Bred dina vida vingar”. Han hjälpte också till att sprida hennes sånger genom att resa runt i Sverige (och Norden) och sjunga dem till gitarrackompanjemang.
Lina drabbades av demens på äldre dagar och avled vid 70 års ålder. Hon ligger begravd på Solna kyrkogård i Stockholm, där hennes egna ord står inristade på gravstenen: “Tryggare kan ingen vara än Guds lilla barnaskara.”
Linas sånger är inte bara skrivna – de är födda ur hennes egen kamp och smärta, samtidigt som de vittnar om Guds trofasthet, nåd och godhet i alla omständigheter. När jag tänker på hennes sånger, tänker jag också på Paulus ord som jag inledde med: att Guds nåd är nog och att kraften fullkomnas i svagheten.
I hennes texter möter vi både kampen och frågorna – men utan att hon förlorar de oföränderliga sanningarna om Guds omsorg, nåd och trofasthet mitt i lidandet. De båda delarna är tyvärr ofta något vi ofta saknar i dagens sångtexter. I hennes sånger möter vi en Gud som inte står passivt vid sidan av, utan en Gud som har full kontroll över allt som sker i den troendes liv. En Gud som inte bara tillåter, utan också använder svårigheterna och lidandet – med oändligt goda syften: barnets sanna väl allena.
Min övertygelse är att detta just är anledningen till att hennes sånger är så älskade, fått så stor spridning och skänkt sådan tröst till så många – både inom och utanför kyrkan. Den verkliga trösten till den troende som lider är inte att Gud är passiv, eller att det som sker är meningslöst – utan att allt vilar i vår älskade Faders händer. Han är alltigenom god i allt han gör, han är med oss i allt, och han vill vårt bästa – oavsett om han ger fröjd, smärta, vila, möda eller behag.
Lyssna gärna till Carolas skiva Blott en dag med Lina Sandells. Du hittar den genom att klicka här.