Gör er alltså inte bekymmer för morgondagen.
Den skall själv bära sitt bekymmer.
Var dag har nog av sin egen plåga.Matteus 6:34
Någon har sagt att det finns två typer av människor, den ena som ser ett problem och tänker: ”Ah, ett problem! Det där vill jag snabbt ta tag i!”. Den andra som lägger sig soffan, blundar och hoppas att problemet snart skall försvinna. Själv har jag en fallenhet att tillhöra den andra gruppen. Jag oroar mig gärna mer över alla saker jag borde göra, än att faktiskt sätta igång och göra dem. Och ibland gör jag saker till ett större bekymmer än vad de sedan visar sig vara i verkligheten. Vi är olika i detta men alla kämpar vi i någon mån med oro på något område.
Tre gånger upprepar Jesus samma ord i Matteus 6:24–34, de lyder: ”Gör er inga bekymmer.” Oron bidrar inte med någonting i våra liv utan stjäl endast vår kraft och energi (vers 27). Jesus förklarar vad vi inte behöver bekymra oss över:”… ert liv, vad ni skall äta eller dricka, inte heller för er kropp, vad ni skall klä er med” (vers 25). Helt enkelt, allt det vi verkligen behöver i livet (men inte allt det vi vill ha), lovar Jesus att förse oss med. Men är ni som mig drabbas ni ändå av oro, Jesus ger oss därför två uppmaningar över vad vi då skall göra.
Det första Jesus säger är, gå ut i naturen. Han uppmanar oss att titta på fåglarna och hur Gud förser dem med mat. Att titta på ängens blommor och hur Gud förser dem med vackrare kläder än alla kungar, trots att de snart vissnar. Jesus vill få oss att inse att om Gud har sådan enorm omsorg om naturen, hur mycket mer omsorg har han då inte om sina älskade barn, hur mycket mer kommer han inte ta hand om oss om han tar hand om naturen (se slutet av vers 26 och 30). Oron har en förmåga att göra vår värld trängre och mindre. När vi däremot går ut i naturen och ser Skaparens ”fingeravtryck” kan det fungera som en ögonöppnare för den som inte bara håller våra liv (och bekymmer i sin hand) utan hela det oändliga universum.
Det andra Jesus säger är, sök Gud och lev för honom. Han förklarar att hedningarna ständigt är upptagna med att bekymra sig över vad de ska äta, dricka och klä på sig (vers 32), medan hans barn istället skall ha som första prioritet att söka Gud och leva för honom (vers 34). Att läsa Guds Ord, söka honom i bön, lyda honom och leva för att Guds rike skall utbreda sig. Jesus säger inte att vi helt skall strunta i dessa saker utan frågar oss vad som är vår första prioritet, vad som upptar våra liv och tankar. Lite tillspetsat skulle man kunna säga: Är det saker som hör till mitt eget rike och välbefinnande eller är det saker som hör till Guds rike? Är det skatter på jorden eller i himlen (6:19–21)? Vår oro avslöjar var vi har våra prioriteringar, de berättar för oss vad som upptar vårt liv och vad som verkligen betyder något för oss. Men Jesus säger istället att om ni söker mig och mitt rike, kommer jag ta hand om ert rike.
Allt detta handlar egentligen i grunden om en sak — tro (vers 30). Med allt eftertryck säger Jesus i detta avsnitt att vår himmelske Fader har verklig omsorg om oss och älskar oss, att han håller att lita på i allt.
Den fråga vi behöver ställa oss själva varje dag är om vi både vågar och vill lita till honom? Samtidigt som vi följer Petrus uppmaning i 1 Petrusbrevet 5:7: “Kasta alla era bekymmer på honom, ty han har omsorg om er.”
Blott en dag, ett ögonblick i sänder, vilken tröst vad än som kommer på!
Allt ju vilar i min Faders händer, skulle jag, som barn, väl ängslas då?
Han som bär för mig en Faders hjärta giver ju åt varje nyfödd dag
dess beskärda del av fröjd och smärta, möda, vila och behag.
Själv han är mig alla dagar nära, för var särskild tid med särskild nåd.
Varje dags bekymmer vill han bära, han som heter både Kraft och Råd.
Att sin dyra egendom bevara, denna omsorg har han lagt på sig.
“Som din dag, så skall din kraft ock vara,” detta löfte gav han mig.
Hjälp mig då att vila tryggt och stilla blott vid dina löften, Herre kär,
ej min tro och ej den tröst förspilla, som i ordet mig förvarad är.
Hjälp mig, Herre, att vad helst mig händer, taga ur din trogna fadershand
blott en dag, ett ögonblick i sänder, tills jag nått det goda land.
Lina Sandell-Berg (1865)